Celkový počet zobrazení stránky

24. 11. 2011

Zázvorový čaj.

Pili ste úž zázvorový čaj ? Je naozaj vynikajúci, hlavne v tomto zimnom období. Stačí si nastrúhať pol čajovej lyžičky z koreňa, zaliať horúcou vodou a nechať luhovať 2-3 minúty. Kto má rád sladké dochutí si medom, ja osobne ho pijem čistý s citrónom a lahodný nápoj je na svete.









 A čo to o zázvore:


Zázvor, po našom vraj správne nazývaný ďumbier,je okrem medicínskeho použitia hojne
využívaný aj v gastronómii. Najčastejšie ho možno nájsť v indickej a čínskej kuchyni, kde ho poznajú už takmer tisíc rokov. Ochucujú ním hlavne jedlá, ale aj rôzne sladkosti.
Ani naše babičky sa nedali zahanbiť a pre naše maškrtné jazýčky pripravovali dnes už legendárne lahodné koláčiky - zázvorníčky.
Obľúbenou cukrovinkou je aj kandizovaný zázvor. Je veľmi jednoduché si ho pripraviť doma.
Na kocky nakrájaný a očistený zázvor varíme pol hodinu v čistej vode. Potom ho zlejeme a zalejeme trochou vody s cukrom ( toho by malo byť váhovo tak isto ako zázvoru) a ďalšiu polhodinu varíme. Potom ho už treba len scediť, obaliť v práškovom cukre a vysušiť .
Z hľadiska medicíny sa najčastejšie spomína prechladnutie a nádcha, na ktorý zázračne účinkuje zázvorový čaj. Stačí nastrúhať dve čajové lyžičky čerstvého zázvoru, pridať kúsok škorice a dva klinčeky. Všetko prevaríme asi 5 minút v litri vody . 
Okrem spomínaného prechladnutia aj proti zápalom a kašľu, znižuje horúčku, bolesti a opuchy. Výborne účinkuje aj pri stavoch nevoľnosti, napríklad pri cestovaní, morskej chorobe, žalúdočnej nervozite a plynatosti.
Zázvor tiež napomáha znižovať krvný tlak a cholesterol, posilňuje imunitný systém a aktivuje srdcovo-cievny systém.


Ako sa vraví všetkého veľa škodí a tak je to aj so zázvorom. Pri väčších dávkach môže spôsobiť vedľajšie účinky ako žalúdočná nevoľnosť, pálenie záhy, či srdcové poruchy. Deti do troch rokov  by ho nemali konzumovať vôbec.
Tak čo vyskúšate ?      






1 komentár: