Celkový počet zobrazení stránky

27. 10. 2012


Dobrý večer, dnes Vám prinášam príspevok o starých fľaštičkách , ktoré sme našli na povale starého domu a všetky boli plné sirupov, práškov, olejov a liekov. 





Do roku 1904   boli v Banskej Bystrici dve lekárne a ich majiteľmi boli Mg. Burda Károly a Mg. Göllner Béla.
V roku 1905 je v Banskej Bystrici otvorená tretia lekáreň pod názvom “Lekáreň u Červeného kríža“ majiteľom ktorej je Dr. Eugen Flittner. Na príkaz nadriadených orgánov bola lekáreň pozdejšie premenovaná na “Lekáreň Dr. Eugen Flittnera“ a okrem liekov, vyrábala aj kozmetické prípravky. Lekáreň existovala do roku 1945.





Signatúry, ktoré sa používali na fľaše a tégliky mali značkový podklad , červený a zlatý rám, zapisovali sa na ne návod na použitie, meno expedujúceho a dátum. Signatúra samozrejme niesla pomenovanie lekárne. Podobne boli označené aj škatuľky na ostatné lieky.
Značkové výrobky lekárne boli plnené do typizovaných fľaštičiek a kelímkov, ktorých tvar sa po roky nemenil. Výrobky sa balili do reklamných letákov, kde boli popísané výrobky, recepty a ceny všetkých výrobkov.


Originál "Dezinfekčná modrá do prádla s vôňou" a ďalšie originálne "Amerikánske kvapky", ktoré sa používali proti kŕčom,  bolenia žalúdka, brucha,  koliky a mdlobe. Vyrábala ich lekáreň Mgr Göllnera.



 Lekáreň u "Murína" ponúkala okrem prípravy liekov podľa receptu aj cudzozemské prípravky.


Mastičky a lieky sú v súčastnosti v našej rodine aktuálne, Leon dostal kiahne a vyzerá ako keby ho poštípal roj včiel.
Vaša Jana



20 komentárov:

  1. Hallo Jana,

    das ist wirklich ein Schatzkammer Du gefunden hast, so viele schöne Flaschen und Dosen.

    Einen schönen Sonntag wünsche ich Dir
    Mimmie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jani, ako vidím o zábavu máš postarané. Moja dcéra má 23 rokov a ovčie kiachne zatiaľ nemala. Ale ja si to dobre pamätám, čo to je. Sestra má 3 deti po sebe - rozdiel jeden a dva roky. Keď tí dostali jeden po druhom kiachne, boli sme v pohotovosti celá rodina. Boli ešte drobci, tak bolo treba dávať pozor, aby sa neškriabali a tak. A tá najmladšia do toho dostala zápaľ pľúc a musela ísť do nemocnice. Dúfam, že priebeh kiahní u Leona je kľudnejší a prajem mu skoré uzdravenie. Inak fľaštičky sa Ti náramne hodia k Tvojej štýlovej lekárničke. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Świetna kolekcja. Nawet nasz polski spirytus się pojawił. Ja też mam niewielką kolekcję takich starych butelek. Pozdrawiam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Cudna ta Twoja nowa kolekcja...bardzo mi się podoba ...Buziaki pa...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak tie fľaštičky sú perfektné, tomuto sa hovorí skutočné poklady! Mohlo by sa zopár takýchto objaviť aj na našej povale :) Leonkovi prajem skoré uzdravenie, ja som kiahne prekonala už dávno, ani si na to nepamätám. Pripomína mi ich iba jazvyčka na bruchu, takže neškriabať! :) Prajem pekný zvyšok víkendu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jani, tieto tvoje sú autentické ! Keď som bola malá, rada som chodila do lekárne u nás na dedine. Bola v starej budove s dobovým tmavým nábytkom a dodnes si pamätám na chuť zarábaného sirupu proti kašľu do fľaštičky. Bol červený a strašne sladký. Mňam :-)
    Môj manžel dostal kiahne od Natálky pred pár rokmi - teda po štyridsiatke. Priebeh katastrofický, vysoké teploty, tisíce kiahní a na záver zápal pľúc.
    Deti to znášajú lepšie, tak prajem Leonovi skoré uzdravenie, pa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Janko, krásné poklady se zajímavou historií máš doma! Leonovi přeji brzké uzdravení z neštovic... Hezký večer, Maru

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Nádherný polkad máš doma!Také orginály to se jen tak nevidí!Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Janičko jsou nádherné a tvůj příspěvek je moc krásný!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Jano, tak to je nádhera. Kdyby ty flaštičky mohly mluvit, to by bylo zajímavé, jaké historky by nám pověděly...super poklad. Hezký týden. Slávka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Jani, krásný příspěvek. Moc Tě zdravím
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Jani máš naozaj bohatú zbierku, ale ten flaštičkový poklad je bohatý aj na krásny príbeh, prečítala som od začiatku do konca na jeden dych. Krása.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Hello Jana!
    That's a nice Big collection, more than 100 years old?...that's realy Old!

    Have a nice day!
    Greetings Marianne.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Jaňóšku boha jeho, to je naprosto luxusní úlovek!!! Flaštičky jsou božííí:o))). Krásně napisané. Čuky Míša

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj, Jani, sbírka flaštiček je famózní! Máš můj obdiv za jejich "rekonvalescenci", určitě to nebyla čistá práce :o) díky moc za krásné lékárenské povídání, takové já můžu :o) hezký den! L.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Pre niekoho haraburdy na vyhodenie, pre nás niektrorých úžasný poklad. Jani, fľaštičky sú nádherné.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Jani, páni! Úžasný příspěvek, parádní sbírka! Myslím, že slovensky celkem rozumím, ale co že to mám Leon? Tuším neštovice? Hlavně, ať ho nic nebolí a je brzo vpořádku!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Tak tomu rikam poklad,zadne zlato ani stribro,ale tve lahvicky a predstav si,u nas ve sto let starem baracku na pude mel stary byvaly pan majitel takovou komurku a tam mel krom stare knihy,kde si krasne vedl celou stavbu ,tak on byl takovy blazen chemik,i kdyz byl stavar,ale asi mel konicka a bylo tam taky mraky ruznych lahvicek a sklenicek a predstav si,pred temi lety my to vetsinou vyhazeli,je fakt,ze vnitrky byly vyschle a zaschle,ale stejne toho lituji,uz si to sice moc nepamatuji,ale bohuzel jsem u vyklizeni nebyla,tak ty jsi me prispevkem opet nezklamala,dala jsi vse dokonale do kupy.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Jé, takový poklad na půdě, to by se mi taky líbilo:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  20. wow, what a nice collection of glass, and i se some Polish one from Łańcut.

    OdpovedaťOdstrániť