Je najvyšší čas nazbierať šípky a trnky.
Šípky obsahujú veľa vitamínu C a v zimných mesiacoch posilnia našu imunit tak si z nich uvaríme čaj. Dala by som si aj taký dobrý šípkový lekvár je to "nebíčko na jazyku", len keby nobolo s prípravou toľko roboty.
Trpké trnky sme nazbierali len na dekoráciu, ale keď som zistila čo všetko sa z nich môže pripraviť, ešte zopár natrháme a vyskúšam urobiť trnkový likér.
Zopár trnkových receptov z netu.
ŠŤAVA:
10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco.
Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som.
TRNKOVY KOMPOT:
500 g zdravych trniek
500 g cukru
1/2 litra vody
kusok skorice, par klincekov
Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut.
TRNKY S CUKROM:
1 kg trniek
500 g cukru
ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove)
Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st.
TRNKOVY LIKER:
1 kg ocistenych a umytych trniek
skorica, klinceky (podla chuti)
1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha
1 liter vodky alebo razovice
roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme.
Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu.
Vaša Jana
Janinko,prenadherne si naaranzovala modre trnky s modrobilou konvici a sipky zas s cervenou barvickou.Konvicku mam podobnou za par kacek z bazarku,jen je v me oblibene bezove barve.Trnky se bohuzel v mem okoli nevyskytuji,tedy ja alespon o nich nevim,skoda.Moc se me libi,jak jsou videt trnky jiz u dna v krasne lahvicce.
OdpovedaťOdstrániťVydarené foto :)
OdpovedaťOdstrániťČajník je fakt úžasný . My robíme trnkový
likér trošku jednoduchšie : prekladám vrstvy
trniek a cukru až kým nie je plná fľaša , a potom
zalejem rumom . Nechám to "odpočívať" 4-6 týždňov.
Trnky je najlepšie zbierať až po prvých mrazoch.
Pekný deň :o)
Janičko to jsem také nevěděla,co všechno z nich jde a šípečky už mám nasušené-letos s předstihem:-)
OdpovedaťOdstrániťAhoj, Jani! Ty trnkové recepty mě vyložené lákají vyzkoušet! Jen škoda, že trnek u nás v okolí nět! Tak snad jen ty šípky... díky a pá! L.
OdpovedaťOdstrániťDekorace i recepty vypadají velmi lákavě. V dnešním počasí bych si s chutí dala šípkový čaj.
OdpovedaťOdstrániťPěkný den
Andrea
Super Jana...dziękuję za pomysł ...i za to że do mnie zaglądasz... Cieplutkie pozdrowienia pa...
OdpovedaťOdstrániťJanko, krásné aranžmá - nádherně nafoceno a recepty zakládám! Přeji pohodový den u šálku thé ... u nás leje a je zataženo, brrr.... Maru
OdpovedaťOdstrániťOh..mmm...I like them...you have Blue berry's from your own garden? and also, we call them 'rozen bottels' (realy don'nt know the english name of it)...you have made nice pictures of it!
OdpovedaťOdstrániťHave a nice evening, and greetings!
Marianne.
Jani, to je parádní trnkový receptář! Že bych na ně vyrazila :o)
OdpovedaťOdstrániťKrásné fotky!
Moc zdravím, Helena
skvělý design blogu :)
OdpovedaťOdstrániťnádherné fotky
úžasná tématika
prostě skvělé!! :)
Jano, to jsou ale krásně sladěné fotky. Od šípků mám ještě dnes podrápané ruce, byli jsme na nich v neděli. Šípkový čaj máme rádi. A ten šípkový lekvár musí být taky dobrota, ale neznám ho. Hezký den. Slávka
OdpovedaťOdstrániťJani, tu pri našom vežiaku ich je tento rok neúrekom. Žeby som skúsila ten likér? Netuším, akú môže mať chuť.
OdpovedaťOdstrániťEšte aj pokrievka na čajníku sa "prispôsobila" trnkám :)
Pa
Janičko,dnes jsem se u Tebe moc potěšila velikou krásou!!!!Vše se mi moc líbí a recepty se mi také sejdou!!!!Měj se krásně,Daja
OdpovedaťOdstrániťNádherné trnky tam u Vás máte u nás nejsou vůbec žádné :o( Přeju úžasně pohodové podzimní dny.Martina :o)
OdpovedaťOdstrániťThank you for your visit. I follow your lovely blog too.
OdpovedaťOdstrániťHugs