Celkový počet zobrazení stránky

26. 8. 2013

Bylinky.


Leto sa pomaličky končí  a v záhradách sa začína zbierať úroda zeleniny, ovocia, ale aj voňavých byliniek na zimné zásoby.
 Roky som  používala na zimné uskladnenie dve metódy: sušenie a mrazenie byliniek. 
Veď z bylinkami z mojej záhrady sa experimentovať nedalo: ligurček, petržlenovú vňať, kôpor a pažítku stačilo s nožom nasekať, vopchať do téglikov a šup do mraziaku. No a majoránku a šalviu som usušila.
Ostatné kulinárske ingrediencie do kuchyni ako ochutené oleje, soli, bylinky a korenia všelijakých chutí  a vôní dostať v obchode, nuž a hádam sa nebudem trápiť s ich výrobou.
.........
....ale tento rok už moja ruka nebude musieť v hypermarkete siahnuť po sáčkoch zo sušenou bazalkou a rozmarínom - nasušila som si ich a urobila som aj bylinkovú soľ a rozmarínový olej.



 



 
....suší sa aj bobkový list....



....šalvia a mäta rastú ako divé a ešte sa z nich bude robiť sirup....

 

Vaša Jana

22 komentárov:

  1. Janka... Skveleeee
    Aj ja som bylinkova a tento rok som nasusila aj slez a lubovnik a repik..
    Matovy sirup mam urobeny, ale salviovy nepoznam...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. wau Jani, (ja zas materialisticky - ten vešiak z príbora.. ukladám do "prerábania"), so šalviou sa trápim, bola krásna, potom vyschla, znovu ožila a teraz ženie o 106 (klop-klop).
    tiež pár byliniek posušených, niektoré som stihla "požrať", však, bazalka je na zlepšenie chuti do jedla ;)
    kedysi dávno som robila aj ovocný ocot - ešte vždy dobrá konzistencia - asi hodím o tom na blog :)
    pekný večer, Vicky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tomu říkám přípravy na zimu! Moc krásné fotky! Pa, L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jani, paráda ... bylinky mám také moc ráda, jen je zatím používám spíš přes léto. Asi si z tebe vezmu příklad a něco s tím provedu.
    Hezký večer ... Věra

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Janka...
    to je nádhera. Já jsem na bylinky zatížená.
    Chybí mi pouze ten bobkový list, ale moc bych ho chtěla.
    Poradila bys mi, kde se dá sehnat?
    Měj se fajn, Martina ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Janka aj ja pomaly suším bylinky s našej záhrady. Ale olej som ešte neskúšala. Vyzerá zaujímavo.&Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zioła , przyprawy ....to jest to....Super aranżacje....Pozdrawiam pa....

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jani ty si ale gazdinka. Nádherne si všetko pripravíš na zimu a potom ako by si našla. Ja mám v mojej provizórnej záhradke len medovku a pažitku. Petržlen mi z akéhosi dôvodu nezišiel. V kvetináči mám tymián a bazalku. Ale nikdy som ešte nesušila ani nemrazila. Budem to musieť napraviť. Krásne fotky. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jani, s bylinkami som veľká kamarátka. Najradšej mám však petržlenovú vňať. Bez nej sa pri varení takmer nezaobídem ... teda okrem sladkých jedál :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Páni, to je úrodička, voni to až sem k nám :-) Mám rozmarýnový keř v květináči, který nechávám přezimovat v teple, ale rozmarýnovou sůl také vyzkouším. Děkuji tip a hezké dny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Janinko,ty jsi skvela,ja tak max.z maty nealka Mojita a levanduli na dekorace a tak,ale uz taky musim zacit,maty je taaak moc a o citronove medunce nemluve,je to hrich to nechat uschnout na zahonech.Opet si lebedim u tvych fotecek.Dekuji za pokochani a preji krasny tyden.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Milá Jani, máš pěknou zásobičku bylinek. Jsi pilná včelka a ještě krásné fotečky. Hezký den Anny

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Veru si šikovnica ,záhradku ešte pri domčeku nemám z kvetináčikov suším rozmarín a bazalku, tiež ukladám dozadu v hlave :D tvoj skvelý nápad s vešiakom, už som videla príbory ,ako úchytky na kuch.linke, ale to som pri realizácii mojej kuchyne už nestihla ,ale vešiak... pa Erika

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Hello Sweets!
    Love love your photos, so beautiful
    Have a nice week
    Kathrine

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Jani,veľmi pekné ako vždy a keďže tento rok mám prvý krát aj ja bylinky,vyskúšam bylinkovú soľ a usuším aj bylinky,ďakujem za nápad.Už teraz sa teším čo u teba najbližšie objavím.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Určite sú aj chutnejšie a voňavejšie vlastnoručne vypestované, ako z hypermarketu. Šikovná si.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Jani vůni bylinek cítím až tady. Máš je krásně nafocené, jako z časopisu. Já suším oregáno, levanduli, dělala jsem levandulový cukr a med. Domácí jsou stejně nejlepší.
    Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Underbara bilder!
    Det är verkligen härligt att odla sina egna örter och spara dem till att användas under vintern.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Marie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani, moc krásné! Taky se snažím úrodu co nejvíc zpracovat a uchovat - suším, mrazím, dělám pesta, oleje, octy, bylinné směsi.
      Moc zdravím, Helena

      Odstrániť
  19. Tuším sa budem musieť inšpirovať. :)

    Btw: Bobkový list prežije v našich podmienkach? Nevymrzne? Myslela som si, že potrebuje teplejšie podnebie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám ho posadený v črepníku a na jeseň poputuje do bytu. V našich podmienkach by zamrzol.

      Odstrániť