Celkový počet zobrazení stránky

16. 10. 2012

Trnky a šípky.

          Je najvyšší čas nazbierať šípky a trnky.
Šípky obsahujú veľa vitamínu C a v zimných mesiacoch posilnia našu imunit tak si z nich uvaríme čaj. Dala by som si aj taký dobrý šípkový lekvár je to "nebíčko na jazyku", len keby nobolo s prípravou toľko roboty.

Trpké trnky sme nazbierali len na dekoráciu, ale keď som zistila čo všetko sa z nich môže pripraviť, ešte zopár  natrháme a vyskúšam urobiť trnkový likér. 






Zopár trnkových receptov z netu.


 ŠŤAVA: 
10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco. 
Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som. 

TRNKOVY KOMPOT: 
500 g zdravych trniek 
500 g cukru 
1/2 litra vody 
kusok skorice, par klincekov 
Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut. 

TRNKY S CUKROM: 
1 kg trniek 
500 g cukru 
ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove) 
Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st. 

TRNKOVY LIKER: 
1 kg ocistenych a umytych trniek 
skorica, klinceky (podla chuti) 
1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha 
1 liter vodky alebo razovice 
roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody 
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme. 
Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu. 


Vaša Jana

15 komentárov:

  1. Janinko,prenadherne si naaranzovala modre trnky s modrobilou konvici a sipky zas s cervenou barvickou.Konvicku mam podobnou za par kacek z bazarku,jen je v me oblibene bezove barve.Trnky se bohuzel v mem okoli nevyskytuji,tedy ja alespon o nich nevim,skoda.Moc se me libi,jak jsou videt trnky jiz u dna v krasne lahvicce.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vydarené foto :)
    Čajník je fakt úžasný . My robíme trnkový
    likér trošku jednoduchšie : prekladám vrstvy
    trniek a cukru až kým nie je plná fľaša , a potom
    zalejem rumom . Nechám to "odpočívať" 4-6 týždňov.
    Trnky je najlepšie zbierať až po prvých mrazoch.
    Pekný deň :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Janičko to jsem také nevěděla,co všechno z nich jde a šípečky už mám nasušené-letos s předstihem:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, Jani! Ty trnkové recepty mě vyložené lákají vyzkoušet! Jen škoda, že trnek u nás v okolí nět! Tak snad jen ty šípky... díky a pá! L.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dekorace i recepty vypadají velmi lákavě. V dnešním počasí bych si s chutí dala šípkový čaj.

    Pěkný den
    Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super Jana...dziękuję za pomysł ...i za to że do mnie zaglądasz... Cieplutkie pozdrowienia pa...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Janko, krásné aranžmá - nádherně nafoceno a recepty zakládám! Přeji pohodový den u šálku thé ... u nás leje a je zataženo, brrr.... Maru

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Oh..mmm...I like them...you have Blue berry's from your own garden? and also, we call them 'rozen bottels' (realy don'nt know the english name of it)...you have made nice pictures of it!

    Have a nice evening, and greetings!
    Marianne.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jani, to je parádní trnkový receptář! Že bych na ně vyrazila :o)
    Krásné fotky!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  10. skvělý design blogu :)
    nádherné fotky
    úžasná tématika
    prostě skvělé!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jano, to jsou ale krásně sladěné fotky. Od šípků mám ještě dnes podrápané ruce, byli jsme na nich v neděli. Šípkový čaj máme rádi. A ten šípkový lekvár musí být taky dobrota, ale neznám ho. Hezký den. Slávka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Jani, tu pri našom vežiaku ich je tento rok neúrekom. Žeby som skúsila ten likér? Netuším, akú môže mať chuť.
    Ešte aj pokrievka na čajníku sa "prispôsobila" trnkám :)
    Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Janičko,dnes jsem se u Tebe moc potěšila velikou krásou!!!!Vše se mi moc líbí a recepty se mi také sejdou!!!!Měj se krásně,Daja

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Nádherné trnky tam u Vás máte u nás nejsou vůbec žádné :o( Přeju úžasně pohodové podzimní dny.Martina :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Thank you for your visit. I follow your lovely blog too.

    Hugs

    OdpovedaťOdstrániť