Leto sa pomaličky končí a v záhradách sa začína zbierať úroda zeleniny, ovocia, ale aj voňavých byliniek na zimné zásoby.
Roky som používala na zimné uskladnenie dve metódy: sušenie a mrazenie byliniek.
Veď z bylinkami z mojej záhrady sa experimentovať nedalo: ligurček, petržlenovú vňať, kôpor a pažítku stačilo s nožom nasekať, vopchať do téglikov a šup do mraziaku. No a majoránku a šalviu som usušila.
Ostatné kulinárske ingrediencie do kuchyni ako ochutené oleje, soli, bylinky a korenia všelijakých chutí a vôní dostať v obchode, nuž a hádam sa nebudem trápiť s ich výrobou.
.........
....ale tento rok už moja ruka nebude musieť v hypermarkete siahnuť po sáčkoch zo sušenou bazalkou a rozmarínom - nasušila som si ich a urobila som aj bylinkovú soľ a rozmarínový olej.
....suší sa aj bobkový list....
....šalvia a mäta rastú ako divé a ešte sa z nich bude robiť sirup....
Vaša Jana
Janka... Skveleeee
OdpovedaťOdstrániťAj ja som bylinkova a tento rok som nasusila aj slez a lubovnik a repik..
Matovy sirup mam urobeny, ale salviovy nepoznam...
wau Jani, (ja zas materialisticky - ten vešiak z príbora.. ukladám do "prerábania"), so šalviou sa trápim, bola krásna, potom vyschla, znovu ožila a teraz ženie o 106 (klop-klop).
OdpovedaťOdstrániťtiež pár byliniek posušených, niektoré som stihla "požrať", však, bazalka je na zlepšenie chuti do jedla ;)
kedysi dávno som robila aj ovocný ocot - ešte vždy dobrá konzistencia - asi hodím o tom na blog :)
pekný večer, Vicky
Tak tomu říkám přípravy na zimu! Moc krásné fotky! Pa, L.
OdpovedaťOdstrániťJani, paráda ... bylinky mám také moc ráda, jen je zatím používám spíš přes léto. Asi si z tebe vezmu příklad a něco s tím provedu.
OdpovedaťOdstrániťHezký večer ... Věra
Ahoj Janka...
OdpovedaťOdstrániťto je nádhera. Já jsem na bylinky zatížená.
Chybí mi pouze ten bobkový list, ale moc bych ho chtěla.
Poradila bys mi, kde se dá sehnat?
Měj se fajn, Martina ♥
Janka aj ja pomaly suším bylinky s našej záhrady. Ale olej som ešte neskúšala. Vyzerá zaujímavo.&Lenka
OdpovedaťOdstrániťZioła , przyprawy ....to jest to....Super aranżacje....Pozdrawiam pa....
OdpovedaťOdstrániťJani ty si ale gazdinka. Nádherne si všetko pripravíš na zimu a potom ako by si našla. Ja mám v mojej provizórnej záhradke len medovku a pažitku. Petržlen mi z akéhosi dôvodu nezišiel. V kvetináči mám tymián a bazalku. Ale nikdy som ešte nesušila ani nemrazila. Budem to musieť napraviť. Krásne fotky. Andrea
OdpovedaťOdstrániťJani, s bylinkami som veľká kamarátka. Najradšej mám však petržlenovú vňať. Bez nej sa pri varení takmer nezaobídem ... teda okrem sladkých jedál :-)
OdpovedaťOdstrániťPáni, to je úrodička, voni to až sem k nám :-) Mám rozmarýnový keř v květináči, který nechávám přezimovat v teple, ale rozmarýnovou sůl také vyzkouším. Děkuji tip a hezké dny :-)
OdpovedaťOdstrániťJaninko,ty jsi skvela,ja tak max.z maty nealka Mojita a levanduli na dekorace a tak,ale uz taky musim zacit,maty je taaak moc a o citronove medunce nemluve,je to hrich to nechat uschnout na zahonech.Opet si lebedim u tvych fotecek.Dekuji za pokochani a preji krasny tyden.
OdpovedaťOdstrániťMilá Jani, máš pěknou zásobičku bylinek. Jsi pilná včelka a ještě krásné fotečky. Hezký den Anny
OdpovedaťOdstrániťVeru si šikovnica ,záhradku ešte pri domčeku nemám z kvetináčikov suším rozmarín a bazalku, tiež ukladám dozadu v hlave :D tvoj skvelý nápad s vešiakom, už som videla príbory ,ako úchytky na kuch.linke, ale to som pri realizácii mojej kuchyne už nestihla ,ale vešiak... pa Erika
OdpovedaťOdstrániťHello Sweets!
OdpovedaťOdstrániťLove love your photos, so beautiful
Have a nice week
Kathrine
Jani,veľmi pekné ako vždy a keďže tento rok mám prvý krát aj ja bylinky,vyskúšam bylinkovú soľ a usuším aj bylinky,ďakujem za nápad.Už teraz sa teším čo u teba najbližšie objavím.
OdpovedaťOdstrániťUrčite sú aj chutnejšie a voňavejšie vlastnoručne vypestované, ako z hypermarketu. Šikovná si.
OdpovedaťOdstrániťEmily
Jani vůni bylinek cítím až tady. Máš je krásně nafocené, jako z časopisu. Já suším oregáno, levanduli, dělala jsem levandulový cukr a med. Domácí jsou stejně nejlepší.
OdpovedaťOdstrániťJitka
Underbara bilder!
OdpovedaťOdstrániťDet är verkligen härligt att odla sina egna örter och spara dem till att användas under vintern.
Önskar dig en fin helg!
Kram Marie
Jani, moc krásné! Taky se snažím úrodu co nejvíc zpracovat a uchovat - suším, mrazím, dělám pesta, oleje, octy, bylinné směsi.
OdstrániťMoc zdravím, Helena
Tuším sa budem musieť inšpirovať. :)
OdpovedaťOdstrániťBtw: Bobkový list prežije v našich podmienkach? Nevymrzne? Myslela som si, že potrebuje teplejšie podnebie.
Mám ho posadený v črepníku a na jeseň poputuje do bytu. V našich podmienkach by zamrzol.
OdstrániťAha. Ďakujem.
Odstrániť