... sú jemné, voňavé po zahryznutí sa rozpadajú na jazyku a miluje ich celá naša rodina.
Vyskúšala som mnoho receptov na škvarkové pagáče, ale tento je najlepší:
1/2 kg hladkej múky
1 lyžica masti
2 lyžičky soli
2 dcl mlieka
1 kocka droždia
1 vajce
40 dkg škvariek + 1 lyžica masti
Z múky, kvásku, vajca, soli a 1 lyžice masti vypracujem vláčne cesto, ktoré nechám vykysnúť ( ak je cesto tuhé pridám letnú vodu). Kým cesto kysne, pomeliem škvarky a zmiešam s lyžicou masti.
Po vykysnutí na pomúčenej doske cesto rozvaľkám na tenko, natriem škvarkami, poprekladám zhora nadol a zľava doprava. Prikryté pod utierkou nechám kysnúť. Postup s prekladaním a kysnutím ešte zopakujem 2x.
Nakoniec cesto rozvaľkám, povykrajujem pagáče a uložím na suchý plech, kde ich nechám kysnúť asi 10 minút. Vrch potriem vajíčkom posypem rascou a pečiem v predhriatej rúre na 200°C.
Najlepšie chutia teplé.
Dobrú chuť!
Vaša Jana